Keresőmotor láthatóság

Egy weboldal "láthatóságát", azaz azt, hogy a keresőmotorok (Google, Bing) tudják-e indexelni és megjelenítik-e a találati listában egy egyszerű beállítással tudjuk meghatározni: ez a "Keresőmotor láthatóság".

Keresőrobotok tiltása

Amennyiben megtiltjuk, hogy ezek a keresőrobotok indexeljék, olvassák és tárolják a weboldal tartalmát, akkor nem találja meg senki a keresőkön keresztül a honlapot. Ebben az esetben is publikusan elérhető a weboldal, de azt csak közvetlenül vagy más weboldalakon, email-ekben megjelenő linkekre kattintva lehet elérni.

Ennek is meg lehet az oka, hogy valaki nem akarja a keresők számára elérhetővé tenni a weboldalát vagy akár annak csak bizonyos aloldalait. Ilyen lehet egy adott kampányhoz létrehozott landing oldal, amit csak online hirdetéseken keresztül akarunk bizonyos látogatóknak mutatni, de másnak nem akarjuk elérhetővé tenni.

Illetve a teljes weboldal tiltása is lehet indokolt a fejlesztési időszakban, amikor még nincs kész a weboldal. Ilyenkor nem előnyös, ha már látogatják a weboldalunkat.

Keresőrobotok engedélyezése

A legtöbb weboldal tulajdonosa azonban engedélyezi a keresőrobotoknak a honlap tartalmának a bejárását, indexelését és tárolását. Amennyiben ezt globálisan, azaz az egész weboldalra szeretnénk érvényesíteni, akkor a WordPress admin felületén a Beállítások -> Olvasás menüpont alatt érjük el ezt a beállítást. Itt a "Keresőmotor láthatóság" opciónál kell TÖRÖLNI a pipát, azaz ne legyen bepipálva, mert itt az a kérdés, hogy megtiltsuk-e a keresőmotoroknak az indexelést.

Egyedi beállítások

Arra is van lehetőség, hogy a globális beállítást felülírjuk egyes aloldalakra, bejegyzésekre vagy gyüjtőoldalakra (pl.: kategória, címke). A Prémium WordPress honlapoknál alapértelmezetten aktiválva van a WordPress SEO bővítmény, amivel többek között ezt is be lehet állítani.

Az egyes oldalaknál, bejegyzéseknél és gyüjtőoldalaknál (pl.: kategóriák, címkék) a szerkesztés oldalon találjuk a Yoast SEO dobozt. Itt a bal oldalon található fülek közül a fogaskerékre kell kattintani, ahol a Meta Robots Index opciónál lehet felülírni az alapértelmezett beállítást:

  • index - Ezzel engedélyezzük az adott oldal indexelését a keresőrobotoknak.
  • noindex - Ezzel megtiltjuk az adott oldal indexelését a keresőrobotoknak.

A WordPress SEO bővítmény lehetőséget ad az egyes bejegyzés típusok (pl.: oldalak, bejegyzések, média), taxonómiák (pl.: kategória, címke), gyüjtő oldalak (pl.: szerző archívum) és azok többoldalas aloldalainak az indexelésének az alapértelmezett beállításaira. Ez már professzionális szintű keresőoptimalizálási beállítás, ezt csak akkor kell módosítani, ha tudjuk, hogy mit és miért állítunk be. A Prémium WordPress honlapoknál ezek is a legideálisabb beállításokat kapják alapértelmezetten.

Ezt a beállítást a WordPress admin felületén az SEO -> Tiltes & Metas menüpont alatt lehet az egyes fülek (Post Types, Taxonomies, Archives, Other) alatt elérni és módosítani.

További kérdésed van? Prémium WordPress ügyfélszolgálat Prémium WordPress ügyfélszolgálat